2010. június 30., szerda

Ismerkedés a C#-al és a .NET Framework-el

Mivel ősztől az egyetemen .NET programozás kapcsán a C# nyelvet fogjuk tanulni, ezért egy picit elébe megyek a dolgoknak és elkezdek ismerkedni ezzel a nyelvvel és a platformmal.
Itt a blogban a C# és .NET cimkékkel ezeket a bejegyzéseket fogom jelölni.
Alapjaiban az egészet talán onnan érdemes megközelíteni hogy a Sun megtiltotta a Microsoftnak hogy a nagy sikereket elért JAVA-t a - JRE-t és a JDK-t - beintegrálja a Windows XP telepítőkészletbe. Ezért a Microsoft elkezdett fejleszteni egy hasonló dolgot mint a Java. Azaz egy virtuális gépet, egy programozói és egy futtató környezetet jól kidolgozott és átgondolt osztályhierarchiával. Ez lett a .NET Framework. A nagy különbség hogy ez szinte minden most futó windowson integrált része az operációs rendszernek, így mindenhol rendelkezésre áll, míg a Javát telepíteni kell (ez sem ördöngősség, de mégis foglalkozni kell vele). A másik különbség, hogy ugyan platformfüggetlennek tervezték a .NET-et de gyakorlatilag csak a Microsoft rendszereiben valósult meg (vannak kivételek MONO, vagy a DOTGNU).
Segítségével gyors és hatékony Windows programokat lehet készíteni a legmodernebb technikákkal.
A .Net-et jellemzően a C# nyelvvel lehet programozni, de a Visual Studio össze eszköze már erre is használható (Visual Basic.NET és a J#).
A C# - ez a blog alapja végülis - egy C++ szerű teljesen objektum orientált programnyelv. Nagy hasonlóságok fedezhetők fel a Java nyelvvel való összehasonlítás kapcsán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése