2010. június 22., kedd

A program (általánosítás)

Mit is jelent ez a szó: Program?
Próbálom általánosítva megfogalmazni: a program egy olyan tevékenységsorozat amit végrehajtva a kiinduló helyzetből egy új helyzet (amit szeretnénk elérni) áll elő.
Néhány egyszerű hétköznapi példa a programra:
  • Egy politikai párt választási programja olyan intézkedéstervek halmaza amit az adott párt végre szeretne hajtani, ha kormányra kerül.
  • Egy vállalat gazdasági programja olyan jól átgondolt hosszútávú terv, aminek lépésről lépésre történő végrehajtásával a vállalat eléri gazdasági célját.
  • Egy mosógép programja olyan lépések sorozata, melyet ha elindítunk és végrehajtja a mosógép akkor tiszta mosott ruhát kapunk (áztatás, mosás, centrifugálás). Ha közben hiba adódik akkor a mosóprogram leáll.
  • TV műsorprogram egy sorrend, amit a televíziócsatorna szépen sorban egymás után sugároz.

Kiemeltem néhány szót, ami nagyon fontos és talán alapvető hogy megértsük és mögé tudjunk gondolni.
Intézkedésterv: jól átgondolt még meg nem valósított lépések sorozata.
Végrehajtás: utasítások, műveletek elvégzése
lépésről-lépésre történő végrehajtás: egyszerre egy lépés elvégzése, annak eredményétől függően, vagy éppen attól függetlenül egy következő lépés végrehajtása esetleg ugyan azon lépés ismétlése.
lépések sorozata: (lásd előző pont)
elindítunk és végrehajtja: start - stop. Elejétől a végéig lépkedünk egyesével.
Hiba adódik, leáll: hibajelenség kapcsán leáll a végrehajtás. Tegyük hozzá hogy jó esetben. Mert sajnos a legjellemzőbb probléma hogy a program fut tovább és egyre nagyobb hibák keletkeznek, így a végeredmény sem lehet helyes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése