2010. június 22., kedd

A program (számítástechnikai értelemben)

Próbáljuk megfogalmazni az előző általánosítás segítségével a számítástechnikai program fogalmát. Valahogy így szólhat:
A program olyan lépések sorozata, mely egy előre kigondolt, megtervezett műveletsorozat végrehajtásával a bemenő adatokból valamiféle kimenetet ad.
Nézzük csak az új fogalmakat.
Műveletsorozat. Programozásban elsősorban matematikai műveletekre kell gondolni, de ilyenek a nem szám jellegű adatokon végzett tevékenységek is. Hogy érthető legyen gondolj pl egy név megkeresésére egy adathalmazban. A keresés is egy művelet, de nem számokon alapszik. Vagy egy másik példa: a "Helló világ!" szöveg első három betűjének lekérdezése is egy művelet. A lényeg hogy valamiféle adaton értelmezett tevékenység.
A művelet mellett az adat a másik fogalom amit ismerni és tudni kell értelmezni ha programozást szeretnénk tanulni.
Az adatot fogjuk fel úgy hogy nem más mint egy információ, számítógépen ábrázolt és értelmezhető formában.
Művelet és adat egymástól elválaszthatatlan dolog a programozásban. A program adatokkal dolgozik. Adat nélkül nincs értelme a programnak. Az adatokon műveleteket hajtunk végre. Ha nincs adat akkor a műveletnek sincs sok értelme. Gondoljunk csak bele.Mit csinál az a program amiben nincs adat? Próbáljunk kitalálni egy ilyet. Nagyon nehéz.... Szinte lehetetlen...
Nincs olyan program amiben nincs adat és nincs olyan program, amiben nincsenek műveletek.
Picit összemosódott a program és a művelet fogalmak. Ez nem baj, hiszen a program nem más mint műveletek sorozata, tehát ha úgy tetszik egy összetett művelet (....ami természetesen adatokon dolgozik...)
Adós vagyok még két fogalommal a fenti meghatározásból. Bemenet és kimene.
A bemenet a mosógépes példa esetében a piszkos ruha, a kimenet pedig a tiszta ruha. Éppen ez volt a célunk. A bemenő adatokon (piszkos ruha) végrehajtottuk lépésről-lépésre a műveleteket (áztatás, mosás, centrifugálás) és megkaptuk a kimenetet/kimenő adatot (tiszta ruha).
A bemenetet az idegennyelvű szakirodalom inputnak a kimenetet outputnak nevezi.
Tartsuk ezeket a fogalmakat szem előtt mindvégig. Értsük és tudjuk hogy mit jelentenek pontosan!
Bement (Input), Kimenet (Output), Művelet, Adat, Program

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése