2010. július 2., péntek

Programozási nyelvek, értelmezők és fordítók

Itt az idő hogy konkrétan belevágjunk a programozásba és igazi programot készítsünk, igazi exe-t amit tudunk futtatni (PC és Windows esetében).
Ahhoz hogy a megalkotott programokat a gép számára is érthető és végrehajtható formába öntsük, szükség van egy eszközre ami ezt megteszi. A valamilyen programozási nyelven megírt programunkat a gép számára érthető gépi kódra kell fordítani. Alapvetően kétféle megvalósítás létezik. Az egyik az értelmező (interpreter) a másik a fordító (compiler).
Röviden összefoglalva az interpretrek jellemzője hogy a forrásprogram utasításait akkor fordítja le amikor végre kell azt hajtani, míg a compilerek az egész forrásprogramot lefordítják gépi kódra, majd a linkelés után (ezt szintén nem szeretném most részletezni) létrejövő programfájl (exe) már közvetlenül futtatható.

Ebben a blogban a manapság leggyakrabban alkalmazott nyelveket, a C és a PASCAL nyelvet fogom példaként használni. A két nyelv között nagyon sok elvi különbség van. Szinte vallási fanatizmussal vetekszenek a különböző felfogások. "Miért jobb a C mint a Pascal?" típusú kérdések köré már filozófikus mélységű elemzések és eszmefuttatások kötődnek.
Jelenleg részünkről a különbség a jelölésmódban áll. Gyakorlatilag a C hardverközelibb, a Pascal meg szigorúan típusos és sokkal szebb, tisztább, olvashatóbb kód készíthető vele. De nem akarok belemenni most az ilyen szintű elmélkedésekbe.

Windows alatt Pascalhoz a Free Pascal környezetet ajánlom, C-hez pedig a Code::Blocks fejlesztőkörnyezetet. Ha a telepítésekkel probléma van írjatok! Mindkét fejlesztőeszköz ingyenesen és legálisan használható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése