2014. július 21., hétfő

Programozás oktatás (www.learneroo.com)

A napokban találtam egy weboldalt ahol különféle programozással kapcsolatos oktatóanyagok vannak. Az oldal néhány programozási nyelv mellett főként az alábbi témákat oktatja:


Programozási nyelvek közül az aktuális trendnek megfelelően a Java, JavaScript, Python és Ruby nyelveket oktatja rengeteg rövid, gyakorlati feladatok használatával.
Ami leginkább megtetszett az az, hogy a példák megoldását nem a saját fejlesztői környezetünkkel kell megoldani, hanem az oldalba beépített emulátor segítségével. Kapunk egy "teljes" fejlesztői környezetet, editorral, debugerrel együtt, és ott kell megírni a kért feladatokat, amit a mellékelt tesztadatokon le is futtat.



Nekem nagyon tetszik ez a megoldás.

Az említett programozási nyelvek alapjai mellett algoritmusokat, matematikai problémákat illetve különféle praktikus programozási fogásokat is oktató modulokat is találunk a weboldalon. Ezek alap esetben Java nyelven oldhatók meg, de lehet választani más (PHP, C++, Python stb) nyelvek közül is.

Az oldal nyelve angol. Azt gondolom hogy aki programozásra adja a fejét és komolyan is gondolja azt, annak elkerülhetetlen az angol nyelv értő olvasása. Az oldal nyelvezete egyszerű, minimális nyelvtudással könnyen érthető. Ennyire tudni kell minden programozónak angolul.

Ajánlom az oldalt a kezdőknek és haladóknak egyaránt. A kezdők megtanulhatják az alapokat és még egy picit többet is, a haladók pedig tesztelhetik, frissen tarthatják tudásukat.

Még egy megjegyzés! Az oldal üzemeltetője a kickstarter.com-on indított egy gyűjtést az oldal fejlesztésére. Bárki felajánlhat bármekkora összeget. 4000 dollárt célzott meg ami szükséges lenne az oldal fejlesztésére, jelenleg 406$ van felajánlva. Aki teheti támogassa az oldal fejlesztését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése