2014. január 18., szombat

A C nyelvről

Én a programozást BASIC nyelvvel kezdtem. Ez egy nagyon egyszerű, magas szintű programozási nyelv volt, amivel kényelmesen lehetett megfogalmazni a programokat. A következő az assembly nyelv volt, még Z80 mikroprocesszoros gépeken.
A két nyelv között a különbség abban rejlett, hogy a BASIC nagyon egyszerű és könnyen elsajátítható volt. Rendelkezésre álltak a különféle ciklusműveletek, feltételes vezérlésátadás, szubrutinok írása és hívása. Viszont a nyelv nagyon lassú volt mivel interpretált futtatást (azaz minden programsorra külön értelmezés, fordítás, futtatás) tett lehetővé. Az assembly nyelv nagyon gyors gépi kódú programokat készítését tette lehetővé, ezzel szemben a ciklusszervezést, az utasítások sorozatát mind alacsony szinten kellett megvalósítani, ami sokkal nagyobb hibázási lehetőséget teremtett.
Később a Pascal nyelven folytattam programozói tevékenységemet, amire komoly típusosság volt jellemző és erős szigorral ellenőrzött minden egyes programsoromat.
Van egy számomra misztikus nyelv, a C nyelv, ami gyors is és magas szintűnek is nevezhető, ugyanakkor nagyon "hanyag" lazaság is jellemzi a típusszigorát.. A típusossága nagyban hasonlít az assemblyhez, a mutatók használata - ami a komolyabb programozás alapja - kényelmes. Fordítója kifejlett és gyakorlatilag assembly programot állít elő (a mai fordítók persze ezt a lépést kihagyják, de kikényszeríthető ez a kimenet is). A lényeg hogy ez a fura nyelv, a maga fura gondolkodásával igazi forradalom volt a maga idejében a '70-es évek elején. Akkoriban egy operációs rendszert készítettek a segítségével, mégpedig a Unixot, ami napjainkban is hihetetlen népszerű, hatékony és biztonságos operációs rendszer. Erre azért felkapja egy programozó a fejét. Operációs rendszert írni magas szintű nyelven? Hmmm.
Ez aztán a csemege. Így találkoztam a C nyelvvel. Akkoriban én a Pascal mellett döntöttem, mint általános célú programozási nyelv mellett. A C-be csak az egyetemi tanulmányok kapcsán merültem bele.
Szóval most elkezdenék egy újabb témát itt a Programozz! blogon. Ez pedig a C nyelv használata lesz.
Nem akarom bemutatni a különféle agyafúrt C-s pointerezést, meg az előfordító adta csodás lehetőségeket (írtak C-ben PC emulátort is, aminek forráskód hossza belefért 2000 karakterbe). Egyszerűen alapszintű megoldásokat, alap programozási feladatokat szeretnék bemutatni a segítségével.
A cikkeket a C címkével jelölöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése